Tu dai mită?

Am găsit această întebare pe care o punea Vio Pop, şi cred că este o întrebare la care ar trebui să medităm tot mai mulţi dintre noi care ne numim creştini. În urmă cu puţin timp a tebuit să rezolv ceva la Bucureşti şi cu cine am mers a făcut un pachet pentru ca să avem o altă „intrare”, atunci poate nu am considerat decât un gest de bun simţ, dar acum stau şi mă  gândesc că am greşit.  Cred că după ce vom citi gândurile lui Vio ne vom da seama cu toţi că a da mită sau a încerca un trefic de influenţă nu este altceva decât păcat. Poate te gândeşti că la problema ta te va putea ajuta fratele cutare care este consilier local sau judeţean sau primar sau deputat sau senator sau…, haideţi să fim conştienţi că că Dumnezeul nostru este mai mare decât toate funcţiile pe care le-am enumerat şi dacă El vrea să-mi rezolve problema o va face fără să fiu nevoit să încerc eu un trafic de influenă. Haide-ţi să vedem ce spune Vio Pop împreună şi să medităm….

„Am fost provocat săptămâna trecută de o persoană apropiată care a vrut să mă ajute într-o situație. Nu era vorba de a da mită, dar era vorba de trafic de influență. Situația era destul de simplă, încât aș zice că nu e nimic rău în asta. Nu am vrut să accept, și am preferat mai bine să aștept încă cateva zile, să fac o călătorie în plus, stat la cozi, o zi pierdută, dar am câștigat ceva. Un simplu compliment de la aceea persoană: “Știam că tu nu accepți să faci asta!”.

Când vine vorba de mită, și noi creștinii am transformat acest cuvânt în unul care să sune mai drăguț: “o mică atenție”, sau “o recunoștiiță” și ne împăcăm cu afirmația: “Așa fac toți!”

Tu ce faci când ești pus într-o situație care s-ar rezolva mai ușor dând mită. Accepți aceasta, practici acest lucru?

Mita aduce sărăcie într-o națiune, mita favorizează corupția pe oricare nivel din societate. Mita aduce lipsa locurilor de muncă, mita promovează persoane care nu-s capabile de o anumită slujbă, mita este principala cauza care poate să ducă la faliment o companie, mita face foarte mult rău pe termen lung în societate.

Vă chem să fim diferiți, să demonstram credința și dreptatea indiferent de costuri, indiferent dacă va trebui să muncim mai mult!  Haideți să aplicăm principiile Împărăției lui Dumnezeu în societate, și să demonstrăm că suntem creștini prin faptul că nu dăm mită!

Haideți să spunem păcatului pe nume: MITA e PĂCAT! Dumnezeu urăște MITA!”


2 comentarii la “Tu dai mită?

 1. Pai hai sa judecam un pic lucrurile. Am putea stramb ca sa judecam drept.
  Daca merg intr-un birou unde sunt oameni ce ii vad des, oameni pe care ii stiu si merg la ei cu un pachet de cafea si o cutie de bomboane si pentru ca ne stim am trateaza mai repede si nu mai stau la cozi, nu o consider mita.
  Daca duc un buchet de flori unei doamne, nu este mita.
  Daca merg si duc un plic cu bani ca sa imi accepte acte peste termen atunci da, e mita.
  Daca am facut prostii si duc orice ca sa mi se ierte prostia sau sa nu mi se ia in calcul greseala asa cum ar trebui, atunci e mita.
  Nu e mita sa duci un pachet de cafea, ciocolata intr-un birou unde poate fi chiar o singura persoana.

  • Sunt de acord parţial cu tine, dacă mergi cu un buchet de flori într-un birou să spunem de 8 martie sau la persoane cu care colaborezi mult într-un an şi în luna decembrie mergi cu o atenţie sunt de acord că nu este mită. Dar dacă mergi cu un pachet de cafea o cutie de bomboane pentru a nu mai sta la cozi pentru că mă cunosc şi pentru a-mi rezolva mai repede problema eu cred că tot mită este…, gândeştete ce spun cei care sunt la coadă şi văd că eu am fost primit mai repede, problema mea a fost rezolvată mai repede…, ce spun? Vreau să privim lucrurile mărunte pentru că nu vreau să ajungm acum la lucruri mari pe care le putem defini uşor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s