Patriarhul Daniel nemulţumit de leagea educaţiei!

Patriarhul Daniel s-a adresat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, după ce mai multe amendamente din Legea Educaţiei prevăd că ora de religie se poate înlocui, la cerere, cu alte materii.


Patriarhul Daniel a trimis, miercuri, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, o serie de amendamente la proiectul de Lege a Educaţiei, privind statutul orei de religie şi al cadrelor didactice care predau această disciplină.

Am luat act cu surprindere şi îngrijorare de unele prevederi ale proiectului Legii Educaţiei Naţionale în forma transmisă de Guvernul României către Parlamentul României, în data de 14 aprilie, formă care, pe de o parte, diferă în câteva aspecte importante pentru Biserica Ortodoxă Română de textul care s-a aflat în dezbatere publică, iar pe de altă parte nu ţine cont de o serie de observaţii ale Patriarhiei Române, care vizau concordanţa noului act normativ cu prevederi ale Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”, se arată în scrisoarea trimisă de PF Daniel, miercuri, preşedintelui Camerei Deputaţilor Roberta Anastase.

Printre prevederile a căror modificare se impune, Patriarhul Daniel menţionează un articol potrivit căruia „la cerere, în locul orei de religie elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar”.

Despre acest articol PF Daniel spune, în scrisoarea adresată Robertei Anastase, că nu exista în forma iniţială a proiectului de lege şi că scade importanţa orei de religie între celelalte discipline şcolare şi poate genera forme de abuz, oferind directorilor unităţilor şcolare posibilitatea de a completa norma didactică acolo unde este cazul, prin retragerea elevilor de la ora de religie.

Patriarhul mai atrage atenţia asupra necesităţii completării articolului cu privire la statutul profesorului de religie cu prevederea „disciplina Religie poate fi predată numai de personal abilitat, în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educaţiei si Cercetării şi cultele religioase recunoscute oficial de stat”, care nu se regăseşte în proiectul de lege prezentat Parlamentului României.

De asemenea, mai spune Patriarhul, proiectul de lege restrânge posibilitatea cultelor de a-şi elabora programele pentru disciplina religie, drept recunoscut prin legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

În încheierea scrisorii, PF Daniel o roagă pe Roberta Anastase să susţină propunerile de amendamente ale Patriarhiei Române pentru ca noua Lege a Educaţiei Naţionale să fie un act normativ care să promoveze şi valorile integratoare ale disciplinei religie.

Proiectul Legii Educaţiei, contestat şi de sindicate şi de rectori, a fost aprobat pe 12 aprilie de Guvern şi urmează să fie dezbătut în Parlament. Actul normativ va deveni literă de lege după ce va fi aprobat de Parlament şi promulgat de preşedintele Traian Băsescu.

Sursa. Realitatea.net

Vin  si pun o intrebare  noi cultele  evanghelice sunt  intru  totul de acord cu legea educatiei pentru ca nu am vazut si nici nu am auzit vre-o reactie din partea mai marilor nostri.

4 comentarii la “Patriarhul Daniel nemulţumit de leagea educaţiei!

    • Cella, stiu ca nu s-a facut nimic pana acum dar cred ca prea ne-am obisnuit sa tacem, sa pierdem unele avantaje mai ales ca sunt atatia parlamentari evanghelici in parlament, si care chiar sunt la putere… Cred ca ar trebui facut ceva!

    • Poate spre surprinderea ta sunt de acord ;), Ne-am obisnuit sa fim pasivi la ce se intampla in jurul nostru, parca suntem intr-o letargie totala…, sau poate ne-am intitutionalizat si noi foarte mult… Sa ai o zi buna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s