Istoria bradului de Crăciun

Bradul de Crăciun este, fără îndoială, un simbol al sărbătorilor de iarnă. Tuturor ne place să îl împodobim cu beteală, globuri de toate culorile, lumânări şi beculeţe. Dar de unde am moştenit noi acest obicei?
La început a fost stejarul. Tradiţia bradului de Crăciun a fost instaurată pentru prima dată în Germania cu aproape 1000 de ani în urmă când, Sf. Boniface, care a convertit germanii la creştinism, a trecut pe lângă un grup de păgâni care venerau un stejar. De supărare acesta a tăiat stejarul şi, spre marea lui surprindere în locul stejarului s-a înălţat un brăduţ. Sf. Boniface a luat micul pom că semn al credinţei în Dumnezeu. Dar, abia în secolul XII creştinii practicanţi au început să decoreze brazii în perioadă crăciunului.
Luminile, stelele de pe cer. La începutul secolului al XVI-lea, Martin Luther a decorat bradul cu lumânări, pentru a le sugera copiilor săi sclipirea stelelor de pe cer. La mijlocul secolului al XVI-lea, apar în Germania primele târguri specializate în vânzarea de cadouri, de obicei mâncare sau obiecte de folosinţă practică. Figurile modelate de brutari din pâine, care apoi erau agăţate în brad că ornamente, aveau mare trecere.

Beteala a fost inventata in Germania pe la 1610. In acea vreme nu era numai argintie, era chiar din argint! Au fost inventate masini pentru obtinerea unor folii subtiri. Argintul era durabil insa oxida repede, astfel ca au fost incercate diverse aliaje de plumb si cositor, dar produsul era atat de greu, incat se rupea sub propria greutate. Astfel incat argintul a fost folosit pana la mijlocul secolului al XX-lea.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s