Tu încă eşti în război… spiritual

„Întariţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui” Efeseni 6:10

În 1917 Aqaba părea impenetrabilă. Orice armată ce se apropia de portul ei trebuia să se confrunte cu o imensă rezistenţă navală. În spatele ei se întindea un deşert sterp, fără apă, neospitalier. La est se întindea „nicovala soarelui”, nisipuri fierbinţi de-a lungul a ceea ce în prezent este astăzi graniţa dintre Arabia Saudită şi Iordan. Turcii credeau că Aqaba este imună la atacuri, dar s-au înşelat. Lawrence de Arabia a condus oarmată de cavaleri arabi prin „nico­vala soarelui”. Ei au primit şi sprijinul popoarelor băştinaşe. În 6 iulie 1917, ei au năvălit în Aqaba dinspre nord, din partea neaşteptată. Un episod culminant din filmul Lawrence de Arabia repre­zintă imaginea panoramică a arabilor, a cămilelor şi cailor lor, în frunte cu Lawrence, galopând peste armele navale care sunt complet lipsite de putere pentru a-i opri. De ce? Deoarece armele erau îndreptate în direcţia greşită! Aqaba a fost înfrântă şi stăpânirea turcă asupra Palestinei a fost zdrobită, pentru a fi înlocuită de cea britanică. Turcii nu au reuşit să apere Aqaba deoarece au făcut trei greşeli: nu şi-au cunoscut duşmanul; nu au ştiut care este punctul lui cel mai slab şi nu au avut armele adecvate. Iată ce lecţii putem învăţa de aici:

 • Trebuie să-ţi cunoşti duşmanul. Satan va sta în umbră sau chiar îşi va nega existenţa pentru a te convinge că „tu” eşti problema. Astfel te vei lupta cu trupul prin puterea trupului şi vei pierde de fiecare dată;
 • Trebuie să-ţi cunoşti punctele cele mai slabe. Fii cinstit. Întăreşte-te înainte de atac;
 • Cunoaşte-ţi armele. Înarmat cu Cuvântul lui Dumnezeu, cu rugăciune protectivă şi părtăşie creştină, nu mai eşti o pradă pentru duşman.

3 comentarii la “Tu încă eşti în război… spiritual

 1. Foarte fumos articolul tău. Îți mulțumesc că ai adus în discuție filmul ”Lawrence de Arabia” E un film pe care doresc să-l văd.

  Într-o altă ordine de idei, mi-ar place să știu părerea ta referitor la ce spune Scriptura în Evrei 12:4. La ce se referă expresia ”până la sânge”?

  • Mulţumesc pentru aprecierile tale.
   Cu privire la Evrei 12.4 „până la sânge” cred că se referă la împotrivirea noastră faţă de păcat… adică trebuie să facem ORICE pentru a ne împotrivi păcatului chiar cu preţul sângelui. Nu cred că este o încercare care vine peste noi peste puterile noastre (1Cor 10.13) Chiar dacă trebuie să mo, chiar dacă trebuie să pătimesc fizic, chiar dacă trebuie să-mi pierd o poziţie socială… nu păcătuiesc, nu mă las de Dumnezeu. Toate astea în contextul nostru. Dar trebuie să privim cartea Evrei şi din perspectiva celor pentru care a fost scrisă în primul rând… dar asta cu o altă ocazie 🙂 trebuie sa plec acum de acasă.
   Să auzim numai de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s