Precizare din partea Bisericii Metanoia Arad

metanoia-aradDorind să păstrez o poziţie echidistantă în ce priveste cazul Metanoia Arad şi pastorul Cristian Barbosu, după ce am prezentat comunicatul pastorului Cristian Barbosu doresc să prezint şi poziţia oficială a Bisericii Metanoia Arad.

Având în vedere discuţiile şi informaţiile care circulă în spaţiul virtual cu privire la Biserica Baptistă Metanoia Arad, precum şi comunicatul fratelui Cristian Barbosu exprimat în acest context, considerăm că este necesar să aducem câteva precizări şi clarificări ce se impun în această situaţie.

În anul 2012 şi în special ultima parte a acestui an, în cadrul bisericii noastre au apărut diferenţe majore de înţelegere şi aplicare a Scripturii între fratele Cristian Barbosu şi cea mai mare parte a echipei de slujire, respectiv 8 din cei 11 membri (între aceștia fiind și 3 din cei 5 presbiteri ai bisericii).

Aceste diferențe au vizat în special trecerea de la modelul de conducere în care am funcționat și care era un model de conducere printr-o pluralitate de presbiteri, dar sub autoritatea Adunării Generale, la un nou model, specific bisericii Harvest, în care Adunarea Generala a bisericii nu mai  există, atribuțiile acesteia transferându-se Consiliului de Presbiteri (format doar din presbiterii activi), care îşi asumă întreaga răspundere pentru conducerea bisericii, atât din punct de vedere spiritual cât și legal, și în cadrul căruia Pastorul Senior funcționează ca și Primul dintre egali (primus inter pares). În această situație, Biserica Metanoia urma să își piardă autonomia, în schimbul subordonării către Harvest Bible Fellowship.

Maniera în care fratele Cristian Barbosu a condus şi influenţat procesul de implementare a noului model de conducere, precum şi faptul că o mare parte a comunităţii nu a agreat cu varianta dorită de biserica Harvest şi de fratele Cristian Barbosu, a produs dezbinare în cadrul comunităţii şi multe controverse ce periclitau unitatea bisericii.

Pornind de la această realitate, un grup de iniţiativă dintre membrii bisericii au lansat procesul convocării Adunării Genarale, la care au aderat 289 din cei 584 membri ai bisericii. Astfel a fost posibilă convocarea Adunării Genarale a Bisericii Baptiste Metanoia, respectându-se cadrul legal prevăzut de Statutul Cultului Creștin Baptist din România.

Ordinea de zi cuprindea, printre altele, renunţarea la noul model de conducere ce se dorea implementat, precum şi la colaborarea cu Harvest Bible Fellowship. De asemenea, propunea şi o evaluare a lucrătorilor duhovniceşti şi reconfirmarea lor în slujire la nivelul Bisericii.

Adunarea Generală a avut loc în data de 09.02.13, cu participarea a trei delegați din partea Comunităţii Baptiste de Arad. Lucrările Adunării Generale s-au desfăşurat în termeni şi în condiţii echilibrate, fără participarea pastorului Cristian Barbosu, care a ales să-și trimită un delegat pentru a citi o scrisoare deschisă către Biserică. În această scrisoare, printre altele, fratele Cristian Barbosu anunţa că la ora 13,00 a aceleiaşi zile, s-a retras atât din cadrul Bisericii Metanoia, cât şi din cadrul Cultului Creştin Baptist, anunțând cu acea ocazie şi faptul că va începe o nouă lucrare în Arad.

Ca urmare a deciziilor Adunării Generale din 09.02.2013, Biserica Metanoia Arad a rămas o biserică baptistă şi a ales o nouă conducere confirmată într-un cadru statutar, legal.

Lucrarea spirituală a Bisericii, precum şi celelalte activităţi specifice se desfăşoară într-un cadru normal, ce respectă învăţătura biblică, intenţia noastră fiind să cultivăm relaţii creştine sănătoase, şi să reconciliem relaţiile care la această oră suferă.

Nu încurajăm şi nici nu vrem să fim parte din numeroasele polemici care s-au creat, mai ales în spaţiul virtual, şi care, se vor mai naşte probabil în jurul evenimentelor ce s-au petrecut în viaţa bisericii Metanoia. În același timp, dezaprobăm opiniile care nu au o bază reală de informare, sau sunt exprimate într-un mod tendenţios și ne delimităm de orice poziţie care exprimă opinii sau păreri într-o manieră şi formulare lipsită de respect și principialitate, inclusiv dacă vin din partea unor membri ai bisericii noastre.

Pentru cei care doresc să afle orice alte informații sau dovezi care susțin poziția noastră, suntem gata să dăm socoteală oricui ne-o va cere, în spiritul dreptului la adevăr şi a respectului pe care ni-l datorăm unii altora, dar mai ales lui Dumnezeu.

În dragoste,

Echipa de slujire a Bisericii Creștine Baptiste Metanoia Arad

23 Februarie 2013

biserica metanoia arad

4 comentarii la “Precizare din partea Bisericii Metanoia Arad

 1. Locaţie nu înseamnă nicidecum loc sau local. Deschideţi DEX-ul!!! Exuberanţa nu e egală cu harul.Am experimentat starea aceasta de voioşie, dar nu te ajută în trăirea creştină adevărată. Mai avem nevoie şi de lacrimi de pocăinţă. Toţi.Nu se mai acceptă în unele biserici corul. DAR cântecele moderne au cîteva versuri repetate până la epuizare, pe care auzindu-le, îţi vine să dansezi, nicidecum să te pocăieşti. Dacă ar auzi T.Dorz sau N. Moldoveanu aşa ceva,nu cred c-ar fi încântaţi. Moda trece, valorile rămân.Voia Tatălui e să trăim cum a trăit Domnul Isus. Smeriţi,separaţi de lume,rugativi. DOMNUL SĂ NE AJUTE SĂ FIM MAI SFINŢI ÎN FIECARE ZI!

  • Îmi pare rau ca trebuie sa va trimit pe dvs să deschideti DEX-ul „LOCÁȚIE, locații, s. f. 1. Închiriere. ♦ Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară.” http://dexonline.ro/definitie/loca%C8%9Bie
   Credinţa creştină adevărată se trăieşte plin de voioşie, în timp ce eşti plin de voioşie (folosesc acelaş termen ca dvs) poţi să ai şi lacrimi de pocăinţă, de bucurie…, cu privire la cântările de cor sunt adeptul căntărilor de cor, le apreciez foarte mult, sunt fiul unuia care este dirijor de peste 40 de ani. Nu putem noi să ştim cât de încântaţi ar fi fr. Dorz sau Moldoveanu. Domnul Isus nu a spus să fim separaţi de lume, când s-a rugat lui Dumnezeu a spus „Nu te rog să-i iei din lume ci să-i păzeşti de cel rău” Ioan 17.15
   Fie ca în fiecare zi să ne sfinţim tot mai mult.
   Ps. Mi-ar face plăcere sa ştiu cine comentează pe acest blog de acea vă rog să vă prezentaţi pe viitor. Vă mulţumesc.

 2. Printre altele,citind cele doua comunicate am remarcat totusi stilul decent…nu se aduc
  acuzatii ,jigniri la persoana sau alte insulte,care ar fi daunat imaginea lucrarii. Se
  explica de ambele parti modelul de conducere preferat.
  Regret cele intamplate.Il cunosc pe fr.Mandrutau,stiu ca este un om echilibrat,iar
  pentru C.Barbosu toata aprecierea pentru suflul nou adus miscarii evanghelice !
  Domnul cu ei in continuare,si sa auzim numai de bine !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s