Cum să înving depresia…-Pastor Oti Tipei

cum sa inving depresia

Datele oficiale afirmă că în lume peste 350 de milioane de oameni suferă de depresie, adică de vreo 17,5 ori populația României. Acestea sunt datele oficiale, realitatea însă este mult mai cutremurătoare…

Institutul Național de Sănătate Mentală din Statele Unite descrie această tulburare ca fiind o perioadă mai lungă de 2 săptămâni în care o persoană se simte tristă sau arată lipsă de interes pentru orice activitate, la care se adaugă tulburări de somn, alimentație, de concentrare, cât și o percepție diferită asupra propriei persoane.

Sfântul apostol Pavel susține trihotomismul și importanța integrității celor trei dimensiuni umane: trup, suflet și duh. Când una din aceste dimensiuni este copleșită apare depresia.

1 Tesaloniceni 5:23 Dumnezeul păcii să vă sfințească El Însuşi pe deplin şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană la venirea Domnului nostru Isus Hristos.

Putem afirma fără să greșim că depresia are cauze fizice, cauze emoționale și cauze spirituale.

În 1 Împărați 19 – Dumnezeu îl învață pe prorocul Ilie cum să învingă depresia. Ilie era epuizat fizic, emoțional dar și spiritual. Fizic era epuizat deoarece tocmai înjunghiase 850 de proroci mincinoși. Emoțional nu se vedea mai bun decât părinții lui, vedea o lume total compromisă. Spiritual dusese o luptă puternică cu idolatria. Toate aceste epuizări l-au determinat să-și dorească moartea.

Dumnezeu însă, îl reabilitează ajutându-l să învingă depresia.

În primul rând Ilie trebuie să elimine cauzele fizice ale depresiei. Dumnezeu i-a trimis hrană și l-a determinat să se odihnească. Alimentația corectă și timpul de odihnă sunt vitale în stabilitatea noastră mentală.

În al doilea rând Dumnezeu rezolvă cauzele emoționale ale depresiei încurajându-l, și descoperindu-i că mai sunt încă 7000 de oameni care nu sau închinat înaintea idolilor. De asemenea, problema emoțională Dumnezeu o rezolvă dându-i o nouă provocare, aceea a unui drum de 40 de zile pentru a unge un nou împărat. Adesea echilibrul emoțional se stabilizează când avem parte de încurajări și de noi provocări.

În cel de al treilea rând Dumnezeu rezolvă cauzele spirituale, îl aduce pe Ilie în crăpătura stâncii și îi revelează prin acel susur blând și liniștit o nouă dimensiune a prezenței lui Dumnezeu. Adesea după războaiele cu proroci mincinoși și duhurile întunerecului trebuie să ne facem timp de a ne odihni în prezența maiestoasă a Dumnezeirii. Isus lupta în timpul zilei cu forțele întunerecului iar noaptea se ruga.

Pentru a învinge depresia și a avea echilibrul perfect în viață aveți grijă la cauzele fizice, alimentație corectă, odihnă și echilibru de serotonină și neuropinefrină, două substanțe chimice ce se găsesc în creier și din care rezultă starea de spirit. De asemenea fiți atenți la cauzele emoționale. Aveți nevoie de încurajări, și de noi provocări.

Dumnezeu nu e niciodată dezamăgit de noi pentru că El are imaginea noastră perfectă. Ne știe exact capacitățile, potențialul, pentru că El ne-a creat. Și poate cel mai important e să aveți grijă la cauzele spirituale, faceți-vă timp să vă odihniți după războaiele spirituale în prezența Dumnezeului veșnic.

Așa să ne ajute Dumnezeu.

sursa. facebook.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s